Το “κουμπί” των δασμών πατάει ο Τραμπ

Υπό την απειλή Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα συνεχίζονται οι συνομιιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στο τέλος μίας εβδομάδας με έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, καθώς υπήρχαν αντιφατικές πληροφορίες που μιλούσαν για σύγκλιση αλλά και απομάκρυνση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και πάντοτε υπό την δαμόκλεια σπάθη των νέων δασμών.

Μέχρι στιγμής η εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά το θέμα των δασμών έχει εξαιρέσει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα οι μέσοι Αμερικανοί να μην έχουν αντιληφθεί στην τσέπη τους σχεδόν τίποτα.

Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Πίτερσον οι επιπλέον δασμοί θα επηρεάσουν την τελική τιμή όλων των προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατασκευάζονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών. Παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να γίνουν σημαντικά ακριβότερα έως και απλησίαστα για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή η Moody’s εκτιμά πως οι δασμοί θα μειώσουν κατά 1,2 μονάδα τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αλλά θα αφήσουν αποτύπωμα και στην αμερικανική οικονομία, ενώ θα προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ