Το Πεκίνο παίρνει το όπλο του

Η Κίνα αφήνει σαφείς προειδοποιήσεις πως θα απαντήσει στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και η εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών πιθανόν να κλιμακωθεί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε χθες πως ένας ανοιχτός εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Μία επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια, προειδοποίησε ο Ισπανός τραπεζίτης, ενώ οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν χθες αρνητικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις άλλωστε δικαιολογούσαν μία πτώση καθώς το Πεκίνο προειδοποίησε πως μπορεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, δηλαδή των πολύτιμων πρώτων υλών που χρησιμοποιύνται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών συσκευών, ιατρικών μηχανημάτων και φακών.

Χρησιμοποιούνται επίσης σε θεραπείες για τον καρκίνο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και στους καταλύτες των αυτοκινήτων Σήμερα η Κίνα παράγει το 70% των σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν το 80% των σπάνιων γαιών από την ασιατική χώρα.

Το τελευταίο διάστημα κινεζικά μέσα που απηχούν των θέσεων της κυβέρνησης προειδοποιούν τις ΗΠΑ για αντίδραση του Πεκίνου, μετά και τον χαρακτηρισμό της Huawei ως εταιρείας που η συνεργασία μαζί της ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ