Στον πάγο οι δημοσιονομικοί κανόνες

Απόφαση-σταθμός της Ε.Ε.

Την ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαλλάσσονται από την τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων  αποφάσισε τη Δευτέρα το Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., που συνεδρίασαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, συντάχθηκαν με την αξιολόγηση της Κομισιόν και συμφώνησαν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της ρήτρας.

Η χρήση της ρήτρας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ecofin, θα προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία στα κράτη-μέλη ώστε να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την υποστήριξη των συστημάτων Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για την προστασία της οικονομίας.

Τη σκυτάλη από το Ecofin παίρνει σήμερα το Eurogroup που καλείται να αξιολογήσει και να εγκρίνει νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που προκάλεσε η επιδημία του κορονοϊού. Το σημαντικότερο μέτρο που εξετάζεται είναι η παροχή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για μία προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η έκδοση ευρω-ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ