Eurogroup με διαβεβαιώσεις και διαφωνίες

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται σήμερα να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό σχετικά με τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού. Εκτός συζήτησης φαίνεται να έχει τεθεί η έκδοση ευρωομολόγου.

Χθες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες λέγοντας πως η Ε.Ε. θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και οργάνων.

Η στάση της Αθήνας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε με νόημα τη Δευτέρα πως στην παρούσα κρίση «ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια ούτε για βατράχους». Πρόσθεσε πως σχετικά με τον ESM η ελληνική πλευρά ζητά να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις του παρελθόντος για τη χρήση των πιστωτικών γραμμών του μηχανισμού.

Μέρκελ: Περισσότερη Ευρώπη

«Όλοι έχουν χτυπηθεί από αυτό και είναι στο συμφέρον όλων, και της Γερμανίας, η Ευρώπη να βγει δυνατότερη από αυτή τη δοκιμασία» δήλωσε τη Δευτέρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η απάντηση μπορεί να είναι: Περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη, περισσότερο λειτουργική Ευρώπη» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Ολλανδία διαφαίνεται διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας για τη διαχείριση της κρίσης. Η θέση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε για μια συντηρητική πολιτική συναντά τις αντιρρήσεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Κλάας Νοτ, ο οποίος προειδοποίησε πως η συντηρητική δημοσιονομική πολιτική δεν αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. «Βλέποντας τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προσωπικά νομίζω πως η έκκληση για αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά πειστική» δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας. Η αλληλεγγύη αυτή, πρόσθεσε, μπορεί να εκδηλωθεί είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με τη χρήση πιστωτικών γραμμών του ESM.

Η γαλλική πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup προβλέπει ένα σχέδιο τριών σημείων με αξιοποίηση του ESM, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Γαλλία δεν αποκλείει κινήσεις αμοιβαιοποίησης του χρέους αλλά παραπέμπει το θέμα στο μέλλον μέσω ενός ειδικού ταμείου που θα λειτουργήσει για αυτό τον σκοπό και εφόσον παραστεί ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ