Καταδίκη της Ελλάδας για παράνομες ενισχύσεις 425 εκατ. σε αγρότες

Αφορά ενισχύσεις του 2008 που έγιναν γνωστές ως "πακέτο Χατζηγάκη"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα πως η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει ενισχύσεις ύψους 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε αγρότες το 2008 ως αποζημίωση για ζημιές που είχαν υποστεί εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών. Το ποσό αυτό είχε γίνει γνωστό ως "πακέτο Χατζηγάκη", από το όνομα του τότε υπουργού Γεωργίας και εκτιμάται πως είχε διανεμηθεί σε περίπου 95.000 αγρότες.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Κομισιόν είχε κρίνει πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις ήταν αντίθετες με το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε ανάκτηση των ποσών.

Η Ελλάδα προσέφυγε στα αρμόδια δικαστικά όργανα της Ε.Ε. ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχεται την προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους μέλους που άσκησε η Επιτροπή και ουσιαστικά απέρριψε τις ελληνικές αιτιάσεις. Μεταξύ άλλων η Ελλάδα είχε ισχυριστεί πως η ανάκτηση των ποσών θα προκαλούσε την αντίδραση των αγροτών. Ωστόσο το δικαστήριο σημειώνει πως «οι ελληνικές αρχές δεν απέδειξαν την ύπαρξη του κινδύνου αντιδράσεως εκ μέρους των γεωργών η οποία θα είχε για τη δημόσια τάξη συνέπειες στις οποίες δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τα μέσα που διαθέτουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ