Ασία ο σφυγμός των αγορών: Κίνα ένταση, Monkeypox, Alibaba, JPMorgan και ύφεση στις ΗΠΑ

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους πάνω από την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης  δημόσιας υγείας για το monkeypox. Η Alibaba ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η JPMorgan βλέπει μειωμένες πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. Αυτά είναι τα θέμτα που κυριαρχούν στη συζήτηση των αγορών στην Ασία.

Η Κίνα πιθανότατα εκτόξευσε πυραύλος πάνω από την Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων χθές, δήλωσε η Ιαπωνία, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης μετά την επίσκεψη της προέδρου των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι στο νησί. Το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο εκτίμησε ότι πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας και τέσσερις από αυτούς πιθανότατα πέταξαν πάνω από το αυτοδιοικούμενο νησί. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα εκτοξεύσει πυραύλους πάνω από την ίδια την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις δοκιμές, ενώ αξιωματούχοι στην Ταϊβάν δεν έχουν σχολιάσει τη συγκεκριμένη διαδρομή πτήσης των βλημάτων. Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν αντιμετωπίζει τρομερή μαχητικών αεριοσκαφών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας έχουν κηρύξει το monkeypox κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ένα βήμα που στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης σε θεραπείες, υπηρεσίες και κεφάλαια για την καταπολέμηση του ιού, καθώς η ζήτηση για εμβόλια ξεπερνά την προσφορά. Η ασθένεια έχει μολύνει περισσότερους από 26.000 ανθρώπους παγκοσμίως μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με βλάβες και μέχρι στιγμής, το 99% των περίπου 6.600 περιπτώσεων στις ΗΠΑ έχουν γίνει σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Σε άλλες ειδήσεις για τον ιό, ένας στους οκτώ ασθενείς με Covid εξακολουθούσε να υποφέρει από τρείς μήνες αργότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, και αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street λένε ότι θα παρευρεθούν σε μια μεγάλη οικονομική σύνοδο κορυφής στο Χονγκ Κονγκ μόνο εάν επιτραπούν τα ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ έλαβαν μια νέα δόση καλών ειδήσεων χθες, αφού Η Alibaba ανέφερε καλύτερη από την αναμενόμενη μεταφορά εσόδων για το πρώτο τρίμηνο, παρά την οικονομική αναταραχή της Κίνας. Η ισχυρή έκθεση της εταιρείας βοήθησε να οδηγήσει σε ένα ράλι τους τεχνολογικούς ομολόγους της, με τους JD.com, Pinduoduo και Baidu να είναι όλοι έτοιμοι. Οι μετοχές της Alibaba αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, μειώνοντας τα προηγούμενα κέρδη για να κλείσουν 1,8% υψηλότερα. Τα νέα από το μεγαθήριο της τεχνολογίας Softbank ήταν μάλλον πιο υποτονικά. Ο ιδρυτής Masayoshi Son χάνει ένα αυξανόμενο αριθμό κορυφαίων στελεχών, συσσωρεύοντας περισσότερες ευθύνες στους ώμους του, καθώς οι προοπτικές για τον ιαπωνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ πέφτουν, αν πιστέψουμε ένα εμπορικό μοντέλο της JPMorgan. Με εξαίρεση τα βασικά μέταλλα, η τιμολόγηση των μεγάλων αγορών υποδηλώνει ακόμη και πιθανότητες, ή λιγότερες, αφού η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ο S&P 500 υπονοεί πιθανότητα ύφεσης 51% - από 91% πριν από δύο μήνες. Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει.

Το τσιμέντο, το γυαλί και ο χάλυβας που δίνουν μορφή στην αστική ζωή έχουν επίσης μετατρέψει τις σύγχρονες πόλεις σε επικίνδυνες ψύκτρες. Το καυτό ηλιακό φως απορροφάται, αποθηκεύεται και εκπέμπεται αργά σε μια φυσαλίδα ζεστασιάς που μπορεί να ωθήσει τις θερμοκρασίες της πόλης έως και 3 ° C (5,4 ° F). Φέτος σημειώθηκαν υψηλές επιδόσεις στο Δελχί (49°C) και στο Λονδίνο (40,2°C), ενώ χιλιάδες κάτοικοι πόλεων παγκοσμίως πέθαναν σε πόλεις που βρέχονται από την πόλη αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένες γειτονιές κατάφεραν να αμβλύνουν τα κύματα καύσωνα που οφείλονται στο κλίμα και τα στοιχεία μπορούν να φανούν από το διάστημα.

Η μάχη συνεχίζεται μεταξύ των εμπόρων και της Federal Reserve για το πόσο σύντομα θα τελειώσει ο κύκλος σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας. Οι μισθοδοσίες της Παρασκευής θα μπορούσαν να δουν κάποιες νέες αψιμαχίες, αλλά ο πληθωρισμός την επόμενη εβδομάδα παραμένει το κύριο γεγονός για την επίλυση του αίνιγμα του εάν οι αποδόσεις του Δημοσίου μπορούν να παραμείνουν στο ή κάτω από το 3%, με τους αξιωματούχους της Fed να λένε ότι αναμένουν να αυξήσουν το επιτόκιο-στόχο στο εύρος 3,75% έως 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές έχουν πάρει εκκολαπτόμενα σημάδια για την κορύφωση του πληθωρισμού - μερική έρευνα των επιχειρήσεων, μείωση του μεγέθους των ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ηπιότερα εμπορεύματα - και τρέχουν το παροιμιώδες μίλι μαζί τους. Οι μονοετείς πράξεις ανταλλαγής πληθωρισμού βλέπουν τον ΔΤΚ να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο 3,6% το επόμενο έτος έναντι της συναινετικής εκτίμησης για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΔΤΚ κατά 8,8% για τον Ιούλιο. Αν αυτά τα βασικά στοιχεία δεν αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα, η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε μια βασανιστική περίοδο. Ακόμη και μια καθοδική έκπληξη θα μπορούσε να κάνει λίγα για να ηρεμήσει αμέσως τα γεράκια της Fed. Οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν πρόθυμοι να μειώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών μέχρι να είναι σίγουροι ότι το τζίνι του πληθωρισμού επιστρέφει στο μπουκάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ