Ασία: Στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, απώλειες ρεκόρ της SoftBank και η καραντίνα στο Χόνκ Κόνγκ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας πολύ πιο κοντά στην Ταϊβάν, oι απώλειες ρεκόρ της SoftBank, και oι περιορισμένες περικοπές της καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ,  είναι ανάμεσα στα κυριότερα θέματα που απσχόλησαν τις Ασιατικές αγορές.

Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, για να καθορίσει αυτό που έχει περιγραφεί ως "νέα κανονικότητα για το νησί", με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να θέτει ένα πρότυπο για τη λειτουργία όλο και πιο κοντά στις ακτές του. Τη Δευτέρα ο στρατός πραγματοποίησε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και αεροπορικά πλήγματα στον «χώρο κοντά στο νησί Ταϊβάν». Το μήνυμα του Πεκίνου είναι, ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει να ενισχύει τους δεσμούς με την Ταϊβάν και να αποκαταστήσει τη διπλωματική κατανόηση που θα αποθάρρυνε οποιονδήποτε πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Εάν όχι, η Κίνα θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει την ελευθερία της Ταϊβάν και να επιχειρεί στα ανοικτά των ακτών της. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντε, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Κίνα δεν θα κλιμακώσει το θέμα πέρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στην Ταϊπέι δήλωσε ότι τα οικονομικά μέτρα της Κίνας είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών.

Ο Masayoshi Son, της SoftBank, δήλωσε ότι σχεδιάζει εκτεταμένη μείωση του κόστους στον ιαπωνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων και στον επενδυτικό του βραχίονα Vision Fund μετά από τη ζημιά ρεκόρ 23,4 διεσεκατομμυρίων δολαρίων, από τις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων και τις απώλειες σε ξένο νόμισμα. Ο 64χρονος διευθύνων σύμβουλος έδωσε έναν σκοτεινό τόνο μετά τα αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αγορά νεοφυών επιχειρήσεων στο απόγειο της αγοράς και δεσμευόμενος να μειώσει τα έξοδα για να επανέλθει σε καλό δρόμο. Περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «καταθλιπτικά».

Το Χονγκ Κονγκ έκανε ένα πολυαναμενόμενο βήμα για να μειώσει την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για τους διεθνείς ταξιδιώτες σε τρεις ημέρες από επτά, πυροδοτώντας άμεσες εκκλήσεις να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ενώ η μείωση χαιρετίστηκε από επιχειρηματικούς ομίλους και αναλυτές, θεωρήθηκε ανεπαρκής για να αναζωογονήσει μια βυθιζόμενη οικονομία και να σταματήσει την έξοδο των κατοίκων. Η ανάγκη για αρνητικό τεστ πριν από την άφιξη, η έλλειψη δωματίων ξενοδοχείου και ο κίνδυνος να σταλούν σε ένα κέντρο απομόνωσης είναι μεταξύ των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες στην πόλη. Και μόλις βγουν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν νέο κώδικα υγείας εμπνευσμένο από την Κίνα.

Οι επενδυτές θα πρέπει να περικόψουν συγκρατημένα τις μετοχές και να στρέψουν τα χρήματα στα εμπορεύματα αφού οι μετοχές ξεπέρασαν άλλα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω υποχώρησης των φόβων ύφεσης, σύμφωνα με τους στρατηγικούς της JPMorgan.

Ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 13% από το χαμηλό του 2022 στο οποίο έφτασε τον Ιούνιο. Αντίθετα, ένας δείκτης Bloomberg που παρακολουθεί εμπορεύματα από το πετρέλαιο έως τον χαλκό έχει υποχωρήσει σε αυτό το διάστημα. Το χάσμα απόδοσης ανοίγει το παράθυρο για τους επενδυτές να ανακατέψουν τις συμμετοχές διατηρώντας παράλληλα μια κλίση κινδύνου, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές που δεν αναμένουν ότι οι μετοχές θα πέσουν. Εν τω μεταξύ, ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές της Κίνας λέει μην ενθουσιαστείτε πολύ με την προοπτική ανάκαμψης των κινεζικών μετοζών.

Οι ασιατικές μετοχές φαίνονταν έτοιμες για ένα ήπιο ξεκίνημα μετά τη βουτιά των αμερικανικών μετοχών λόγω των απογοητευτικών εταιρικών κερδών και την άνοδο στα Treasuries εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν σταθερά για την Ιαπωνία και διολίσθησαν για την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 εξαφάνισαν τα ενδοημερήσια κέρδη για να τερματίσουν χαμηλότερα. Τα έσοδα της Nvidia έχασαν τις προβλέψεις κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Υψηλότερα κινήθηκαν τα συμβόλαια των ΗΠΑ στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών. Το πετρέλαιο διατηρήθηκε σε ανάκαμψη πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο από την αβεβαιότητα γύρω από τις ιρανικές προμήθειες. Το Bitcoin ήταν κοντά στα 24.000 δολάρια μετά από σταθερή πρόοδο αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ