Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα στο selloff ομολόγων της Ευρώπης

Τα Bunds αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον κολλώδη πληθωρισμό, τις πωλήσεις χρέους ρεκόρ Goldman, BNP Paribas βλέπουν την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να αυξάνεται στο 2,75%

Το ράλι στο χρέος της Ευρώπης δείχνει σημάδια κάμψης, καθώς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συρρικνώσει τα ομόλογά της κινδυνεύουν να επιβαρύνουν μια αγορά που παλεύει με την προσφορά ρεκόρ και τον ανθεκτικό πληθωρισμό.

Τα σημάδια ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών αυξάνονται, με τα στοιχήματα δικαιωμάτων προαίρεσης σε selloff στα γερμανικά bunds, που προορίζονται να είναι το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο της ηπείρου, να τριπλασιάζονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα γερμανικά και ιταλικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε ένα μήνα, στέλνοντας τις αποδόσεις να ανακάμψουν από τα χαμηλά τριών μηνών.

Ενώ ένα πρόσφατο παγκόσμιο ράλι χρέους καθοδηγείται από στοιχήματα για χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι το πληθωριστικό σκηνικό είναι πιο ανησυχητικό στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού, αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. και της BNP Paribas SA αναμένουν ότι οι γερμανικές αποδόσεις θα σκαρφαλώσουν στο 2,75% το πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο σε πάνω από μια δεκαετία.

«Η αγορά τιμολογεί όλα αυτά τα καλοήθη νέα, οπότε είναι ευάλωτη σε μια αναστάτωση», δήλωσε ο Guillermo Felices, παγκόσμιος στρατηγικός επενδύσεων στην PGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτή θα μπορούσε να είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Στην απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία θα δώσει τον τόνο της αγοράς στο 2023, οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για το πώς θα χαλαρώσει τα ομόλογα που κατέχει ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) και αγοράστηκαν στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει μια σταδιακή προσέγγιση, πιθανότατα με τη μορφή παύσης των επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν, θα εξακολουθεί να συγκρούεται με μια έκρηξη στις πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

Αυτό καθοδηγείται από φορολογικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους καταναλωτές από μια κρίση κόστους ζωής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνητικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία, η αγορά δεν θα υποστηρίζεται πλέον από την αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Οι ιδιώτες επενδυτές το επόμενο έτος θα πρέπει να αφομοιώσουν το μεγαλύτερο ποσό κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυτόν τον αιώνα, προειδοποιούν οι τράπεζες.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Commerzbank AG, για παράδειγμα, προβλέπουν ότι η γερμανική ακαθάριστη προσφορά ομολόγων θα φτάσει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, ρεκόρ στα στοιχεία μέχρι το 2010. Δεδομένου του βάρους αυτής της έκδοσης, οι επενδυτές ενδέχεται να αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις, ακόμη και από οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

«Όλοι κοιτάζουν πάντα την περιφέρεια», δήλωσε ο Jon Levy, ανώτερος κρατικός αναλυτής της Loomis Sayles. «Ανησυχούμε τόσο πολύ για την ιταλική δημοσιονομική πολιτική που ξεχνάμε ορισμένα από τα ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε στις λεγόμενες αγορές χωρίς κίνδυνο;»

Η ΕΚΤ, μαζί με την Federal Reserve, φαίνεται να επιβραδύνουν την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, μετά από μια σειρά jumbo 75 μονάδων. Οι έμποροι θα επικεντρωθούν στις μισθολογικές προσδοκίες και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δουν μια πτώση της αύξησης των τιμών στο 2% έως το 2025 για να σταματήσουν έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Gurpreet Gill, μακροοικονομικό στρατηγικό στην Goldman Sachs Asset Management, η οποία είναι ελλιποβαρής στα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης.

Η διαφορά στις προοπτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή κρίση που κρέμεται πάνω από την οικονομία της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος. Ο πληθωρισμός που οφείλεται στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου το καθιστά λιγότερο προβλέψιμο και πιθανό να παραμείνει υψηλότερο.

«Αισθάνομαι ότι έχουμε μετακινηθεί σε ένα διαφορετικό καθεστώς για το περιβάλλον πληθωρισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Gill, επισημαίνοντας την αντίθεση με τον ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας της εργασίας. «Το εύρος του πληθωρισμού είναι πολύ μεγαλύτερο: επεκτείνεται από τα αγαθά και την ενέργεια στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα ενοίκια».

Ο κίνδυνος ενός ακόμη πληθωριστικού πλήγματος από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου είναι αυτό που κρατά τον Mike Riddell, διαχειριστή μακροοικονομικών χαρτοφυλακίων στην Allianz Global Investors, μακριά από τα ομόλογα της ευρωζώνης, παρόλο που αγοράζει αμερικανικά Treasuries σε ένα στοίχημα ότι ο πληθωρισμός εκεί θα ξεπεραστεί από μια ύφεση.

«Είμαστε πιο ανοδικοί στα κρατικά ομόλογα από ποτέ», δήλωσε ο Riddell. Αλλά στην Ευρώπη υπάρχει ένας «τεράστιος κίνδυνος» ενός περαιτέρω σοκ από την πλευρά της προσφοράς με ένα χειμωνιάτικο κρύο που δημιουργεί τη δυνατότητα για νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ