Ισπανία: Δέσμη μέτρων κατά του πληθωρισμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ

Τα μέτρα περιλαμβάνουν παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων, νέες ενισχύσεις για τις οικογένειες Η κυβέρνηση στοχεύει στις μεταφορές με νέα έκπτωση στα καύσιμα

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα παρτίδα μέτρων αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023 για να βοηθήσει στη μείωση του έντονα υψηλού πληθωρισμού που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το τελευταίο πακέτο, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Μαδρίτη από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, νέες άμεσες ενισχύσεις για περίπου 4,2 εκατομμύρια οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος αξίας 200 ευρώ και φορολογικές μειώσεις για βασικά είδη διατροφής.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να τερματίσει μια γενική έκπτωση στην αντλία καυσίμων και να στοχεύσει τις ενισχύσεις στους τομείς των μεταφορών και της γεωργίας, να παρατείνει το όριο των αυξήσεων των ενοικίων κατά 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και να παράσχει στήριξη αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ για βιομηχανικές εταιρείες έντασης φυσικού αερίου.

Από το περασμένο φθινόπωρο, ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί μέτρα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή το 2,5% της συνολικής παραγωγής της χώρας, για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε σχεδόν στο 11% μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που πυροδότησε ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενώ τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο, τα κέρδη των τιμών θα παραμείνουν σημαντικά το 2023 και το 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός των τροφίμων, ο οποίος παραμένει περίπου στο 15%, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο φόρος επί των πωλήσεων σε βασικά είδη όπως το ψωμί, το τυρί γάλακτος, τα φρούτα και τα λαχανικά θα μειωθεί στο μηδέν από 4% και η εισφορά στα έλαια και τα ζυμαρικά στο 5% από 10%.

Η γενική έκπτωση καυσίμου των 0,20 ευρώ ανά λίτρο ήταν το πιο ακριβό μέτρο και ο τερματισμός του θα εξοικονομήσει στην κυβέρνηση ένα εκτιμώμενο ετήσιο ποσό περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν:

  • Πάγωμα της μέγιστης τιμής για μια φιάλη αερίου βουτανίου
  • Ενίσχυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τους γεωργούς ως αντιστάθμισμα του αυξανόμενου κόστους των λιπασμάτων
  • Έκπτωση 30% σε κάποια μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Εξάμηνη παράταση της αναστολής των εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ