Αυλαία για τα τραπεζικά μεγέθη σήμερα, η απόφαση με... ουρά για Cenergy και η φαρμακευτική κάνναβη

Νέες εισαγωγές στο ΧΑ; Πότε και πώς;

Τράπεζες : Σε ρυθμό αποτελεσμάτων και μερισμάτων

Με την Πειραιώς να ανοίγει την αυλαία ανακοίνωσης τραπεζικών μεγεθών 3μηνου 2024 αύριο Τρίτη και την Εθνική να ακολουθεί την Τετάρτη, δρομολογείται η επιστροφή του κλάδου στην επενδυσιμότητα με την χρηματική διανομή στους μετόχους. Παρά τα υπαρκτά "αγκάθια" (λ.χ. DTC) οι διοικήσεις και των 4 συστημικών εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξες στην ενημέρωση στελεχώνvτης JPMC την προηγούμενη εβδομάδα πως το τελικό ποσοστό θα είναι αρκούντως ελκυστικό για τους επενδυτές.

Θυμίζοντας την αρχική στοχοθεσία των ίδιων των τραπεζιτών: το ποσοστό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυμανθεί από 10% έως και 25% των κερδών 2023. Διαφορετικό για κάθε μία ξεχωριστά, ανάλογα με την "τελική γραμμή" των μεγεθών 2023, με την διοίκηση της Εθνικής να είχε θέσει υψηλότερα όλων των πήχη και της Eurobank να έπεται.

Δεδομένου ότι ο Επόπτης (SSM) |συνεκτίμησε από την απαίτηση αναβαλλόμενης φορολογίας, μέχρι δείκτες κεφαλαίου και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα, πιστωτική επέκταση το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποσό που θα καταβληθεί τελικά. Οσον αφορά στο "βάρος" του DTC σημειώνεται πως, αναλογεί στο 50% και άνω των συνολικών κεφαλαίων των συστημικών ιδρυμάτων.

Νέες εισαγωγές; Πότε και πώς;

Με κύριο στόχο την προσέλκυση νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών η προτεραιότητα της διοίκησης της ΕΧΑΕ, όταν Μάρτιο 2022 αναλάμβανε η -τότε- νέα ηγεσία. Μάλιστα ο επικεφαλής Γιάννος Κοντόπουλος είχε-μεταξύ άλλων- προτεραιοποιήσει την εισαγωγή -διπλή διαπραγμάτευση- μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών- εισηγμένων στο NYSE. Δύο χρόνια και..., μετά η "ρηχότητα" του ΧΑ "υποχρεώνει" την διοίκηση της Mytilineos να επισημοποιήσει την πρόθεση για (κύρια) εισαγωγή στο LSE/FTSE100 σε ορίζοντα 12-18 μηνών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το...αβαθές χρηματιστήριο, δεδομένης της αποτίμησης των 5,429 δισ. της εταιρείας.

Πρακτικά η μεταφορά της (κύριας) έδρας στο Λονδίνο και λόγω της διεθνοποίησης του group θα σημάνει αύξηση των συναλλαγών στον FTSE100 με πιθανότερη τη μείωση τους στο ΧΑ/FTSE25. Τηρουμένων των αναλογιών ένα (πρόχειρο) μέτρο σύγκρισης θεωρείται η Coca Cola Hellenic (στον FTSE100) με ημερήσια αξία συναλλαγών (τουλάχιστον) 10πλάσια απ' ότι για την Coca Cola HBC στην Αθήνα.

Δεν είναι όμως η συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και η επικείμενη δεύτερη έξοδος εισηγμένης από τον κλάδο πληροφορικής, με την EpsiloNetνα ακολουθεί την Entersoft. Αλλά, υπάρχει και συνέχεια καθώς η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε την απόφαση να "βγάλει" από το χρηματιστήριο την R.E.D.S. Με συνεχείς αγορές τις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό στην (πρώην ) Καμπάς υπολογίζεται στο 95% του μ.κ, δηλαδή πολύ κοντά στην ολική αποδοχή και έξοδο από το ταμπλό.

Αρνητικές εξελίξεις για την προοπτική εμβάθυνσης του ΧΑ, με έναν ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" να μην σώζει τα προσχήματα, σε μία συγκυρία που και η Noval Property μεταθέτει (εκ νέου) την προοπτική εισόδου από φθινόπωρο (και βλέπουμε), με μόνες νέες εισαγωγές να αποτελεί η πρόθεση των διοικήσεων Real Consultings και MED να μεταγραφούν από την ΕΝαλλακτική Αγορά plus. Ετσι όμως, δεν...

Αισιόδοξος Γιαννουλέας για την (φαρμακευτική) κάνναβη

Στην προοπτική ανάπτυξης μίας νέας αγοράς για την φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, για τα μεγέθη της Lavipharm. Πρακτικά εδώ και- κάτι λιγότερο- από 2 μήνες ξεκίνησε η διάθεση-από την Tikun Europe- της ιατρικής κάνναβης, μέσω των Lavipharm και Pharmaserve Lilly.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εισηγμένης σε όσες ευρωπαϊκές αγορές έχει νομιμοποιηθεί η παραγωγή-διανομή/χορήγηση ιατρικής κάνναβης οι πωλήσεις ενισχύονται με γεωμετρικό ρυθμό. Στα 0,86 ευρώ η μετοχή της Lavipharm, με άνοδο 3,61% και συναλλαγές 90.180 τμχ την Παρασκευή. Και συνολικά με 5,26% σε διάστημα εβδομάδας.

Cenergy Holdings. Απόφαση με ουρά...

Έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα την παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ της εταιρείας για απόκτηση ιδίων μετοχών και σχετική τροποποίηση του καταστατικού της συγκάλεσε η Cenergy. Από την στιγμή που εγκριθούν από τους μετόχους (κύριος μέτοχος η Viohalco με 79,78% του μ.κ) η διοίκηση της εισηγμένης θα μπορεί να προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών ως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ελάχιστη τιμή το 1 ευρώ και ανώτατη αυτή που προκύπτει από τον εξής υπολογισμό: πρέπει να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 10% από την υψηλότερη τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά τις αμέσως προηγούμενες είκοσι ημέρες διαπραγμάτευσης.

Το ενδιαφέρον; στην αναφορά πως η εισηγμένη (θυμίζουμε πως είναι Συμμετοχών) θα μπορεί να διαθέσει τις ίδιες μετοχές εντός και εκτός ΧΑ. "Παράθυρο" για μίνι placement ή για συνεργασία εν όψει της προοπτικής εισόδου (και παραγωγικά) στην αγορά των ΗΠΑ, εκτιμούν αναλυτές.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ