Κ. Χατζηδάκης: Συνεχίζουμε με βήματα σταθερά στην οικονομία – Δεν αξίζει η ισοπεδωτική κριτική

Ο μέσος μισθός «έχει ανέβει, ήταν 1.046 ευρώ το 2019 και είναι 1.258,30 ευρώ στο τέλος του 2023, αύξηση περίπου 19,5% 

«Έχουμε πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Περιμένουμε την κριτική αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική και χωρίς να αποδεικνύεται από τα στοιχεία» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας» που συζητείται στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός, απέρριψε τα περί αδιαφάνειας στην χάραξη και άσκηση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής από την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας και καταθέτοντας μια σειρά από έρευνες όπου καταδεικνύουν το αντίθετο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Δελτίο του Απριλίου 2024 της ΤτΕ, « η Ελλάδα είναι ένα διεθνές παράδειγμα επιτυχίας».

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, «όπου μόνο θετικά καταγράφει και σίγουρα επισημαίνει ότι υπάρχει μια βελτίωση στην Ελλάδα, σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε στο παρελθόν». Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ομάδα των Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), στον τέταρτο κύκλο της αξιολόγησής της «και εδώ, επισημαίνεται πως και στα ζητήματα αυτά η Ελλάδα έχει σημειώσει βελτίωση».

Ο Economist «κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 πιο προηγμένες δημοκρατίες παγκοσμίως» ενώ σε άλλη έρευνα του, ανάμεσα σε 100 χώρες, «η Ελλάδα είναι πρώτη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Αυτοί όλοι οι οργανισμοί, είπε ο κ. Χατζηδάκης, μας λέτε ότι είναι «όργανα της Ελλάδος» και ότι «έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ μας;» και, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, διερωτήθηκε «μήπως θα πρέπει να δείτε ξανά το μοντέλο της αντιπολιτευτικής σας πολιτικής και μήπως αυτό θυμίζει το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2019-2023, με όλα τα λαμπρά αποτελέσματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο; Κάντε ότι θέλετε αλλά αυτά που λέτε θα πρέπει να αντιστοιχίζονται με τα στοιχεία και την πραγματικότητα».

Σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, ο υπουργός επισήμανε ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ υπάρχει σταθερή σύγκλιση με τον κοινοτικό μέσο όρο, παρά την πανδημία και τις συνέπειές της, «και από το 62% που ήταν την περίοδο των μέτρων της Covid έχουμε φτάσει στο 67% και ανεβαίνουμε συνεχώς» καθώς «έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και από το τέλος του πίνακα επί ΣΥΡΙΖΑ είμαστε τώρα στην κορυφή του». Η Ελλάδα καταγράφεται από τα στοιχεία «να έχει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια».

Στο κοινωνικό πεδίο, «η ανεργία από το 17,9% το 2019 έχει πέσει στο 11% το 2023, επτά μονάδες παρακάτω και 367.000 συμπατριώτες μας που δεν είχαν δουλειά το 2023 έχουν τώρα», ο κατώτατος μισθός «το 2019 ήταν 650 ευρώ και πήγε 830 ευρώ τώρα. Η σωρευτική αύξηση είναι της τάξεως του 16.5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 27,7% δηλαδή 11,5 μονάδες πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού […], είμαστε στην 11η θέση στην ΕΕ σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό και εάν υπολογιστεί σε συνάρτηση με την αγοραστική δύναμη κατεβαίνουμε στην 13η θέση στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό».

Ο μέσος μισθός «έχει ανέβει, ήταν 1.046 ευρώ το 2019 και είναι 1.258,30 ευρώ στο τέλος του 2023, αύξηση περίπου 19,5% με σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού της περιόδου στο 13,5%». Οι καταθέσεις των Τραπεζών «το 2019, ήταν 150 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2023 ήταν 201 δισ. ευρώ που δεν προήλθαν όπως λέτε από τους φίλους μας επιχειρηματίες που τους έχουμε βοηθήσει, αλλά τα 3/5 της αύξηση αυτών των καταθέσεων προέρχεται από τα νοικοκυριά, παρά τις κρίσεις που μεσολάβησαν». Για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα δάνεια των τραπεζών και αυτά που έχουν μεταβιβαστεί σε διαχειριστές «από 92 δισ. ευρώ το 2019, είναι στα 72 δισ. ευρώ».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός τόνισε πως «έχουμε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων σε όρους ΑΕΠ από όλες τις χώρες της ΕΕ (16,68%), με δεύτερη τη Ρουμανία σε μεγάλη απόσταση, και είμαστε η δεύτερη χώρα σε ποσοστό εκταμιεύσεων (8,14%), με δεύτερη χώρα την Κροατία και αυτή σε πολύ μεγάλη απόσταση». Επίσης και τα στοιχεία του ΕΣΠΑ δείχνουν απορροφητικότητα σχεδόν κοντά στο 100% για αυτό και πριν μερικές ημέρες μας συνεχάρη η αρμόδια Επίτροπος.

Ο υπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος «για το ότι τελευταίους εννέα μήνες έχουν γίνει 10 αποκρατικοποιήσεις με κεφάλαια από το εξωτερικό, πολλές εξ αυτών με έσοδα για το δημόσιο 7,1 δισ. ευρώ» επισημαίνοντας πως πολύ μεγάλη σημασία δεν έχει ο εκσυγχρονισμός αυτών των επιχειρήσεων αλλά το μήνυμα πως είμαστε ανοικτοί σε επενδύσεις το οποίο εκπέμπεται». Ο κ. Χατζηδάκης, επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ απευθύνεται και είναι αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε ρεκόρ 20ετίας σε ξένες επενδύσεις και από την περίοδο προ κρίσεως», και αναφέρθηκε ονομαστικά στις εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία από την Eurostat που, όπως είπε, δείχνουν ότι η σύνθεση των επενδύσεων που αφορούσαν τα ακίνητα έχει υποχωρήσει σε αντίθεση με τον ρυθμό της ΕΕ. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι στην ΕΤΑΔ και την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου δεν έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα. Δεν συμφώνησε όμως ότι δεν ήταν σωστή η είσοδος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑΑ καθώς καταγράφηκε οκτώ φορές υπερκάλυψη της προσφοράς.

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν έχει άλλα αξιόπιστα στοιχεία που αμφισβητούν αυτά τα στοιχεία να τα καταθέσει, προσθέτοντας πως «οι μύθοι θα πρέπει να σταματήσουν επιτέλους» και ότι «δεν είναι τυχαίο που οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ» και κατέληξε, λέγοντας πως «δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι σήμερα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τρώνε με χρυσά κουτάλια… έχουμε να κάνουμε πολλά και σοβαρά ακόμα βήματα», μεταξύ των οποίων «το νομοσχέδιο που θα φέρουμε για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, το νέο τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο κ.λ.π».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ