Παππάς: Επιδιώκουμε συμφωνία ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε «Η επιδίωξή μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι να υπάρξει συμφωνία, να επανέλθει ηρεμία και ομαλότητα στη χρηματοδότηση της χώρας και να επέλθει και η κανονικότητα στη ζωή των Ελλήνων».

«Ο λαός θα πάει στην κάλπη για να απαντήσει για το αν ο δρόμος των μνημονίων ήταν ένα success story ή ήταν μια καταστροφή στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μάχη την οποία δίνει ο ελληνικός λαός για την Ευρώπη, για τον χαρακτήρα της Ευρώπης, για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει μια ένωση κρατών ανεκτική και να επαναθεμελιωθεί στα θεμέλια του διπλού σεβασμού δηλαδή του σεβασμού τόσο στους κοινούς συμφωνημένους κανόνες όσο και του σεβασμού στη δημοκρατία» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για το θέμα των τραπεζών ο κ.Παππάς τονίζει: «Οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν αμέσως και να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να περιοριστεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Ο λαός μας θα πάει στην κάλπη και θα πει τη γνώμη του , για να κλείσει και τον κύκλο αυτών των κινήσεων, των πράξεων και των επιλογών, που έχουν προκαλέσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατά συνέπεια στη ζωή των Ελλήνων πολιτών…Διότι αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι το περιτύλιγμα της σταθερότητας του ευρώ, ήταν μόνο η δικαιολογία για να επιβληθούν κάποιες πολιτικές οι οποίες έφεραν τη χώρα μας στο σημείο όπου την έφεραν. Η χθεσινή δήλωση του ιδρυτή του ευρώ,του Ρομάνο Πρόντι, νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους με την έννοια ότι δηλώνει ότι είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Την κατασκευάζουν κάποιοι επίπλαστα».

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο κ.Παππάς εκτιμά ότι «όσο περισσότερο προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάποιος ή ένα μέσο ή ένα πολιτικό πρόσωπο, τόσο πιο πολύ τρομοκρατημένος είναι. Ο ελληνικός λαός δείχνει μια αξιοζήλευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα παρόλο που τα τύμπανα της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού βαράνε σε πάρα πολύ μεγάλες εντάσεις εδώ και αρκετές μέρες».

Ερωτηθείς για την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο κ. Παππάς σημειώνει: «Θα πρέπει να κάνουν ορισμένοι κάποια βήματα πίσω, σε σχέση με την δυνατότητα τη θέλησή τους και τη βούλησή τους να ανακατεύονται στις εσωτερικές εξελίξεις άλλων χωρών. Το ποιος είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα το αποφασίζει ο ένας και εξής αρμόδιος: ο ελληνικός λαός. Όποιος θέλει να έχει γνώμη για ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να εγγραφεί πρώτα στους εκλογικούς μας καταλόγους και να ψηφίσει όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Κληθείς να ερμηνεύσει τέλος τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής του συντάγματος αν ο λαός επιλέξει το "ναι", ο κ. Παππάς τόνισε: «Σημαίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν εγκαταλείπει τη μάχη και σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθεί ο ίδιος με τη στάση του και την πράξη του και στην πολιτική και στην οικονομία στη χώρα μας».

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είμαστε πλέον λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα. Το κρίσιμο δημοψήφισμα. Όλος ο ξένος Τύπος έχει την Ελλάδα στην πρώτη σελίδα. Ποιο είναι το κλίμα που εσείς εισπράττετε, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Απ: Νομίζω ότι έχει όλος ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αρα αυτό είναι πρώτον μια απάντηση σε όσους νόμιζαν και πίστευαν ότι θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει εδώ. Το δεύτερο είναι ότι ο ελληνικός λαός δείχνει μια αξιοζήλευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα -παρόλο που τα τύμπανα της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού βαράνε σε πάρα πολύ μεγάλες εντάσεις εδώ και αρκετές μέρες- και θα πάει στην κάλπη για να απαντήσει για το αν ο δρόμος των μνημονίων ήταν ένα success story ή ήταν μια καταστροφή στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μάχη την οποία δίνει ο ελληνικός λαός για την Ευρώπη, για τον χαρακτήρα της Ευρώπης, για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει μια ένωση κρατών ανεκτική και να επαναθεμελιωθεί στα θεμέλια του διπλού σεβασμού δηλαδή του σεβασμού τόσο στους κοινούς συμφωνημένους κανόνες όσο και του σεβασμού στη δημοκρατία.

Ερ: Κύριε υπουργέ, το 60% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ΑRD λέει ότι καλώς έκανε ο κ. Τσίπρας και κάνει δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα, όμως, Γερμανοί αξιωματούχοι όπως ο κ. Σουλτς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρεμβαίνει στο τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του την επόμενη μέρα. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Καταρχήν είναι θετικό που φαίνεται ότι οι κοινωνίες έχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά και αποδέχονται ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής ζωής όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να κάνουν ορισμένοι κάποια βήματα πίσω, σε σχέση με τη δυνατότητα τη θέλησή τους και τη βούλησή τους να ανακατεύονται στις εσωτερικές εξελίξεις άλλων χωρών. Το ποιος είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα το αποφασίζει ο ένας και εξής αρμόδιος: ο ελληνικός λαός. Όποιος θέλει να έχει γνώμη για ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να εγγραφεί πρώτα στους εκλογικούς μας καταλόγους και να ψηφίσει όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Ερ: Κύριε υπουργέ, ο λαός αγωνιά για την επόμενη μέρα. Κάποιοι κύκλοι προειδοποιούν μάλιστα ότι την επόμενη μέρα αν ψηφίσει ο λαός υπέρ του ΟΧΙ θα έρθει ο Αρμαγεδών στην Ελλάδα…

Απ: Νομίζω ότι όσο περισσότερο προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάποιος ή ένα μέσο ή ένα πολιτικό πρόσωπο τόσο πιο πολύ τρομοκρατημένος είναι. Διότι αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι το περιτύλιγμα της σταθερότητας του ευρώ ήταν μόνο η δικαιολογία για να επιβληθούν κάποιες πολιτικές, οι οποίες φέρανε τη χώρα μας στο σημείο όπου την έφεραν. Η χθεσινή δήλωση του ιδρυτή του ευρώ του Ρομάνο Πρόντι νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους με την έννοια ότι δηλώνει ότι είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Την κατασκευάζουν κάποιοι επίπλαστα και μάλιστα πέφτουν και σε λογικές αντιφάσεις. Διότι, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, ενώ λένε ότι αν βγει το ΟΧΙ θα μας διώξουν από το ευρώ ταυτόχρονα λένε ότι πάμε σε δημοψήφισμα για ένα κείμενο που δεν ισχύει. Για ένα non paper δηλαδή εάν καταψηφίσουμε ένα non paper θα μας βγάλουν από το ευρώ. Νομίζω δεν αντέχει όχι στην πολιτική κριτική, αλλά ούτε καν στη λογική αυτό το επιχείρημα.

Ερ:Κύριε υπουργέ είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία μετά το δημοψήφισμα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα; Συμφωνία εντός 48 ωρών, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός στον ANT;

Απ: Είναι απολύτως βέβαιο, και αυτή είναι η επιδίωξή μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος να υπάρξει συμφωνία, να επανέλθει ηρεμία και ομαλότητα στηχρηματοδότηση της χώρας και να επέλθει και η κανονικότητα στη ζωή των Ελλήνων που με μεγάλη υπομονή αντιμετωπίζουν αυτές τις μεγάλες δυσκολίες στις οποίες κάποιοι επέλεξαν να τον βάλουν.

Ερ: Οι τράπεζες θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα;

Απ: Οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν αμέσως και να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να περιοριστεί η ρευστότητα στις τράπεζες και νομίζω το ότι ο λαός μας θα πάει στην κάλπη και θα πει τη γνώμη του, θα πρέπει να κλείσει και τον κύκλο αυτών των κινήσεων, των πράξεων και των επιλογών που έχουν προκαλέσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατά συνέπεια στη ζωή των ελλήνων πολιτών.

Ερ: Κύριε Παππά, ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι θα εφαρμόσει το σύνταγμα και θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής αν ο λαός επιλέξει το "ναι". Τι σημαίνει αυτό;

Απ: Σημαίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν εγκαταλείπει τη μάχη και σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθεί ο ίδιος με τη στάση του και την πράξη του και στην πολιτική και στην οικονομία στη χώρα μας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ