Χαμηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής

Η προσφυγική κρίση θα είναι το βασικό θέμα στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να συναντηθούν εκ νέου του επόμενο διάστημα είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Θεσσαλονίκη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκλήθηκε στις Βρυξέλλες και έλαβε μέρος σε μια ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος οι ηγέτες οκτώ χωρών της ΕΕ που έχουν εκφράσει την προθυμία να πάρουν ένα αριθμό Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη συνάντηση λόγω της μεγάλης εμπλοκής που έχει η χώρα μας στο προσφυγικό. Εκτός από το θέμα της μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων, στη συνάντηση έγινε και μια ανασκόπηση της υλοποίησης του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό της ροής προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Παρουσίαση της νέας ακτοφυλακής

Αναφορικά με τις εργασίες Συνόδου με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις χωρών σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, το οποίο θα μπορεί να επεμβαίνει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των χωρών της ζώνης του Σένγκεν, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους. Την πρόταση θα παρουσιάσει απόψε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αρκετές χώρες, όπως η Πολωνία, η Σουηδία, αλλά και η Ελλάδα έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι η πρόταση θα μπορούσε να προκαλέσει ζήτημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι η φύλαξη των συνόρων είναι θέμα αποκλειστικής ευθύνης των κρατών μελών και όχι της ΕΕ.

Εκτός από το προσφυγικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και το βρετανικό ζήτημα με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος ζητάει ειδική σχέση για τη χώρα θέτοντας ζητήματα που είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από τα άλλα κράτη μέλη.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ