Μέι: Η διάλυση της ΕΕ δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας- Τα 12 σήμεια

Θέλουμε η Βρετανία να βγει από μια περίοδο αλλαγής ισχυρότερη, δικαιότερη και πιο εξωστρεφή, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, συμπληρώνοντας πως θέλει η χώρα να είναι ασφαλής και να ευημερήσει, να αποτελέσει έναν μαγνήτη ταλέντων.

"Θέλω να είμαστε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία, καλύτερος φίλος και γείτονας για τους ευρωπαίους εταίρους μας", είπε.

Η ίδια τόνισε πως θέλει η Βρετανία να είναι η χώρα που θα χτίζει σχέσεις με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους.

"Δεν θέλω να διαλυθεί η ΕΕ, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας", τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο Βρετανικός λαός περιμένει να είναι υπεύθυνη η δική τους κυβέρνηση άμεσα και οι θεσμοί της ΕΕ δεν συνάδουν "με τον τρόπο ζωή μας και την ιστορία μας".

Η απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ δεν ήταν μια προσπάθεια να βλάψουμε την ΕΕ ή τα κράτη-μέλη της. Η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν μια ψήφος για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και για να γίνουμε πιο διεθνιστές, τόνισε.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, θέλουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

Οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να είναι καλοδεχούμενοι στη Βρετανία και ελπίζουμε πως οι Βρετανοί θα είναι καλοδεχούμενοι στις χώρες της ΕΕ.

Η κα Μέι είπε πως η Βρετανία θα επιδιώξει έναν νέο και ισότιμο συνεταιρισμό με την ΕΕ και πως δεν θέλει να είναι μερικό ή συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ, ούτε θέλει να υιοθετήσει ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες.

Θα επιδιώξουμε μια θαρραλέα και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, είπε, τονίζοντας πως θέλει να δώσει στις βρετανικές εταιρείες την μέγιστη ελευθερία να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τα ίδια δικαιώματα στη Βρετανία.

Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημαίνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, τόνισε. Το να είμαστε εκτός ΕΕ αλλά μέλος της ενιαίας αγοράς θα σήμαινε πως θα πρέπει να τηρούμε κανόνες χωρίς να έχουμε λόγο σε αυτούς.

Η παραμονή στην ενιαία αγορά θα σήμαινε πως δεν φεύγουμε καθόλου από την ΕΕ.

Αντιθέτως, είπε πως θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή την τελική συμφωνία για το Brexit.

Κατά την ομιλία της στο Λονδίνο, όπου και εξέθεσε το σχέδιο της κυβέρνησής της για τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι το κωδικοποίησε σε 12 σημεία.

  1. Θα παράσχουμε «καθαρές λύσεις» και όχι ασάφειες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.
  2. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στοΛονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.
  3. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
  4. Θα δώσουμε πρακτική λύση, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
  5. Το Brexit σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
  6. Θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες - μέλη, το συντομότερο δυνατό.
  7. Η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα χτίσει επάνω σε αυτά.
  8. Θα επιδιώξουμε μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Έχει έλθει η ώρα η Μεγάλη Βρετανία να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη φυσιογνωμία της σαν ένα μεγάλο, παγκόσμιο, εμπορικό έθνος.
  10. Θα καλωσορίσουμε μια συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πρωτοβουλίες σχετικές με την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία.
  11. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, παρά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε.
  12. Θεωρούμε ότι μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών - μελών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ