Έτοιμη για επιβολή δελτίου στην ενέργεια η Ευρώπη

Η Γερμανία έχει δημιουργήσει αποθηκευτικό χώρο, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετός Η ικανότητα της Ευρώπης να περάσει τον χειμώνα εξαρτάται από τον καιρό

Η επιβολή δελτίου ενέργειας στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και η ρωσική Gazprom PJSC αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει ξανά τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση. 

Αλλά ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου σε επίπεδο 95%, θα υπήρχε επάρκεια μόνο για διόμισυ μήνες εάν η Ρωσία διέκοπτε τις ροές. Η γερμανική αποθήκευση ανέρχεται τώρα σε περίπου 85%.

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Εκτιμά ότι πρέπει να μειωθεί ένα επιπλέον 3% της ζήτησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο κατά 15%, με τη δυνατότητα να καταστεί υποχρεωτικός εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για μια έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, βήματα που φαίνονταν αδιανόητα στο παρελθόν είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική περικοπών της προσφοράς εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους μείωσης της ζήτησης. Η βιομηχανία ήδη κλείνει και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε ο ενεργειακός πόλεμος της Μόσχας. Καθώς προχωρά ο χειμώνας, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανλια εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί.

Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει στο μπλοκ να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής καθυστερήσει να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω δραστικών μιεώσεων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι περίμεναν όλο και περισσότερο ότι η Gazprom θα άνοιγε ξανά τη σύνδεση μετά τις ενδείξεις από τη Μόσχα ότι μια επαναλειτουργία ήταν στα χαρτιά. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου η Ομάδα των Επτά συμφώνησε να επιδιώξει ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom είπε ότι ο σύνδεσμος θα παραμείνει κλειστός καθώς είχε βρεθεί βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης.

Ήδη σε τετραπλάσιο επίπεδο από ότι πριν από ένα χρόνο, οι τιμές αναμένεται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση.

Η πλήρης διακοπή του Nord Stream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλες οδούς παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία μέσω της Ουκρανίας και μία μέσω του TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σοβαρά, με μόνο ένα από τα δύο σκέλη να λειτουργεί.

Η επ' αόριστον απώλεια του βασικού αγωγού αυξάνει επίσης την πίεση στη Γερμανία να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς που είχε προγραμματίσει να κλείσει φέτος ανοιχτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια απόφαση που θα ήταν αμφιλεγόμενη. Η κυβέρνηση λέει ότι εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής πριν λάβει μια απόφαση, αλλά η κίνηση φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η επέκταση δύο πυρηνικών σταθμών θα εξοικονομούσε το 2,3% της ζήτησης φυσικού αερίου, υπολογίζει η BNEF. Δηλαδή 5,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Με τον Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας να περιορίζονται, πολλά εξαρτώνται τώρα από τον καιρό.

Ο Οκτώβριος, η έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ήπιος με πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες να αναμένονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC. Το πόσο σύντομα θα κρυώσει θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα καταναλώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο στους χώρους αποθήκευσης της Ευρώπης, να εξαντληθεί προς το τέλος του χειμώνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ια μέινουν με την ελπίδα, ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ