Σήκωσε το γάντι ο Πρωθυπουργός

Ξεκάθαρη απάντηση σε Ερντογάν, χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό και σαφές μύνημα στη διεθνή κοινότητα

Σήκωσε το γάντι απέναντι στην προικλητικότητα και τις αβάσιμες κατηγορίες, του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εννατίον της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες βράδυ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμέων Εθνών. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του, συνδύασε τη σκληρή στάση με το συμφιλιωτικό μήνυμα, ως απάντηση στην προκλητική ομιλία και τα αβάσιμα σχόλια για το Αιγαίο, του Ταγίπ Ερντογάν, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα από το ίδιο βήμα.

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να περάσει την «κόκκινη γραμμή» της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία.

Η ομιλία του Μητσοτάκη ήταν εν μέρει απάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση αυτή την εβδομάδα για να παρουσιάσει την Τουρκία ως μεσολαβητή στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ελλάδα για τον θάνατο τουλάχιστον δύο παιδιών προσφύγων απωθώντας μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ευθέως στον Ερντογάν, αλλά έστειλε και σαφές μύνημα στη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους.

«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμες και απαράδεκτες», δήλωσε ο Μητσοτάκης στην ετήσια συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του ελληνικού εδάφους ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες».

Η Τουρκία «χτίζει σταδιακά ένα ολοκληρωμένο αφήγημα ψευδών ισχυρισμών στο Αιγαίο» από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είπε. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση των απειλών».

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται και πάλι. Ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, ο Ερντογάν έχει εντείνει την κριτική για αυτό που η Τουρκία, αβάσιμα, αποκαλεί αυξανόμενη ελληνική στρατιωτική συσσώρευση σε νησιά κοντά στις ακτές της, καθώς και δυτική στρατιωτική υποστήριξη στην Αθήνα. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε μια απειλή προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι η Τουρκία «θα κάνει ότι είναι απαραίτητο» όταν έρθει η ώρα και θα μπορούσε να κινηθεί «εν μία νυκτί». Η Ελλάδα απάντησε με επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου καλώντας τους να καταδικάσουν τη στάση της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με την επιθετικότητα που επέδειξε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον τοθρκικό λαό έστειλε μύνημα φιλίας μια καλής γειτονίας.

«Και όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Παρασκευή. «Υπάρχει ένας άλλος δρόμος προς τα εμπρός. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν επίσης ιστορικό ειρηνικής συνύπαρξης».

Είπε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και είναι ανοιχτή στην επίλυση διαφορών, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Δεν είμαστε εχθροί σας», είπε. «Είμαστε γείτονες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρασε το ίδιο μύνημα μα ανάρτηση του στο Twitter στην τουρκική γλώσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ