ΕΛΣΤΑΤ: Σε πτώση η ελληνική βιομηχανία

Πτωτικά κινήθηκαν τον Μάρτιο στη βιομηχανία οι νέες παραγγελίες, αλλά και ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ, ενδεικτικά της ύφεσης στην οποία συνεχίζει να βυθίζεται η ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκάμηνου Απριλίου 2011 - Μαρτίου 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 3,1%, έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.


Η μείωση κατά 3,7% οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής:

α) Στη μείωση του Δείκτη Νέων Παραγγελιών Εγχώριας Αγοράς κατά 3,9%.

β) Στη μείωση του Δείκτη Νέων Παραγγελιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και
εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 4,3% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 7,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2011 - Μαρτίου 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, παρουσίασε αύξηση κατά 6%, έναντι αύξησης 6,9% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 4,3% τον Μάρτιο, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α) Στην αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων κατά 1,3%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλε κυρίως, η αύξηση του δείκτη του 2ψήφιου κλάδου άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

β) Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: κλωστοϋφαντουργικών υλών, χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και επίπλων.

Επίσης, η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 4,3% οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής:

* Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 6,9%.

* Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 0,2%.