Τα supermarket γιγαντώνονται - Ποιοί εξαγοράζονται, ποιοί επεκτείνονται

Φουντώνουν ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες οι φήμες για νέα μεγάλο deals στον κλάδο των τροφίμων.


Πρωταγωνιστές σε αυτό το νέο γύρο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων είναι οι αλυσίδες Σκλαβενίτης, Βερόπουλος και Χαλκιαδάκης με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική αλυσίδα τροφίμων “Χαλκιαδάκης”, ύψους 60%, περνάει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης. Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του deal έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το ποσοστό του Βερόπουλου στο πλαίσιο συμφωνίας για τη ρύθμιση των δανείων του και από την πρώτη στιγμή αναζητούσε αγοραστή για να το μεταβιβάσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Χαλκιαδάκης με τη Σκλαβενίτης, οι οποίες επικεντρώνονται στη μορφή που θα έχει ενδεχόμενη συνεργασία τους αλλά και θέματα όπως η καθημερινή διοίκηση και οι σχέσεις με τους προμηθευτές και επισημαίνει ότι πριν οποιαδήποτε συμφωνία, προηγείται η ολοκλήρωση της έκθεσης αποτίμησης.

Άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης και Αφοί Βερόπουλοι, βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να συγχωνευθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αν και οι προαναφερόμενες συζητήσεις είναι και οι πιο εντυπωσιακές στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν «αλλάξει χέρια» πολλές εταιρείες κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους, ενώ ο ρυθμός συγκέντρωσης παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα επιθυμούσαν διάφοροι παράγοντες της αγοράς.

Νέες επενδύσεις από ΑΒ Βασιλόπουλο, Βερόπουλου και Μαρινόπουλο

Την ίδια ώρα πάντως που οι φήμες για εξαγορά ή συγχώνευση, με πρωταγωνιστική τον όμιλο Βερόπουλο, ο τελευταίος συνεχίζει την επέκτασή του. Στο πλαίσιο αυτό στα τέλη Αυγούστου εγκαινίασε το 6ο κατάστημά του στη Σερβία. Και αυτό το κατάστημα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βελιγράδι, στην περιοχή του Ζάρκοβο, και είναι ιδιόκτητο. Έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., με το χώρο πώλησης να αγγίζει τα 3.200 τ.μ. Το κατάστημα διαθέτει 80 θέσεις παρκινγκ και απασχολεί 86 εργαζομένους. Στις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του ήδη πάνω από 10.000 πελάτες έχουν πραγματοποιήσει αγορές από αυτό. Με την προσθήκη του συγκεκριμένου καταστήματος η Βερόπουλος έχει πλέον 6 υπερ-μάρκετ στη χώρα, τα οποία φέρουν την επωνυμία Super Vero. Συνολικά, η Βερόπουλος στη Σερβία έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ και απασχολεί 400 εργαζομένους.

Μεγάλη επένδυση υλοποίησε εξάλλου και η ΑΒ Βασιλόπουλος. Το νέο σύγχρονο κατάστημα, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στη λεωφόρο Κηφισού 94, εντυπωσιάζει με το μέγεθος (4.000 τμ) και την πληρότητά του. Η εταιρεία θέλοντας να προσφέρει περισσότερες επιλογές και ελευθερία στους καταναλωτές, εξασφάλισε ταχύτερη εξυπηρέτηση παρέχοντας 200 θέσεις parking, τρία διαφορετικά είδη ταμείων, εσωτερικό ανελκυστήρα, κυλιόμενους διαδρόμους, ακόμα και υπηρεσία home delivery για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο.

. Την επέκταση της στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ η Μαρινόπουλος ΑΕ. Μέσα στον Αύγουστο η εταιρεία λειτούργησε το δεύτερο κατάστημά της στην περιοχή του Tetovo, στηρίζοντας με νέες επενδύσεις τη στρατηγική απόφαση επέκτασης του δικτύου της στα Βαλκάνια, ως αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour για την περιοχή.
Τo σούπερ μάρκετ στεγάζεται στο νέο εμπορικό κέντρο Rem Mall, διαθέτει 1.200 τ.μ. χώρων πώλησης. Σημειώνεται ότι το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στην ΠΓΔΜ έχει την έδρα του στην πόλη των Σκοπίων.
Να σημειωθεί ότι εκτός ελληνικών συνόρων η Μαρινόπουλος διοαθέτει 61 καταστήματα (σε Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια) ενώ σύντομα ετοιμάζει την επέκταση της και στην Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ