Scope: Μπαράζ πτωχεύσεων στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι αντιμέτωπες με περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για την αναχρηματοδότηση του χρέους της κεφαλαιαγοράς που λήγει το επόμενο έτος

 

 

Ο αριθμός των εταιρειών στην Ευρώπη που πτωχεύουν θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση Scope Ratingsτην Πέμπτη.

Οι μικρές επιχειρήσεις σε τομείς που είναι κυκλικοί και ευαίσθητοι, όπως το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, ανέφερε.

Οι δηλώσεις πτώχευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των χρεοκοπιών δεν έχει σταματήσει το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ενώ μέρος της αύξησης των χρεοκοπιών οφείλεται στις επιπτώσεις από το τέλος της κρατικής στήριξης για την πανδημία, οι αυξημένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων και του τείχους αναχρηματοδότησης, είναι ο λόγος που οι αφερεγγυότητες δεν θα σταματήσουν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στις αρχές 2025, σύμφωνα με την Scope.


Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι αντιμέτωπες με περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για την αναχρηματοδότηση του χρέους της κεφαλαιαγοράς που λήγει το επόμενο έτος.
Αυτό το πρόσθετο κόστος τόκων από διαρκώς υψηλότερα επιτόκια δανεισμού πρόκειται να αυξηθεί ξανά το 2025 και το 2026, ανέφερε η ανάλυση.

Υποθέτοντας ένα παρόμοιο σενάριο για το τραπεζικό χρέος, οι επιπλέον ετήσιοι τόκοι που καταβάλλονται το 2024 θα αυξηθούν σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.


«Είναι απίθανο ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει αρκετά προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών ώστε να προσφέρει οποιαδήποτε ανακούφιση από τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική και τα χαμηλότερα επιτόκια πριν από το 2025», επισημαίνει η ανάλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ