Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Ούτε βιασύνη ούτε καθυστέρηση για την επόμενη μείωση επιτοκίων

«Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, ζητώ μια “ρεαλιστική σταδιακή προσέγγιση”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να καθυστερήσει τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μετά τον «αποφασιστικό προσανατολισμό» που επέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατεί για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ μετά την ευρέως αναμενόμενη μείωση του κόστους δανεισμού που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο γάλλος τραπεζίτης διαφοροποιήθηκε από τους πιο επιφυλακτικούς συναδέλφους του, οι οποίοι έκτοτε συνιστούν προσοχή πριν από την επόμενη μείωση.

«Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, ζητώ μια “ρεαλιστική σταδιακή προσέγγιση” ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη ή αναβλητικότητα», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Παρισιού την Τρίτη.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΚΤ «βασάνισε» την απόφασή της για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού, αφενός με τις υψηλότερες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, αφετέρου με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών.

Η πρόεδρος ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την απόφαση των αξιωματούχων δικαιολογημένη, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως τα επιτόκια βρίσκονται τώρα σε γραμμική πτωτική πορεία.

Στον ίδιο τόνο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι πολύ νωρίς για να υψώσουμε μια σημαία νίκης» για τον πληθωρισμό.

Ομοίως, ο Φινλανδός Όλι Ρεν αναγνώρισε την πρόοδο στον πληθωρισμό, αλλά είπε ότι δεν θα δεσμευόταν για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.

Πολύς θόρυβος

Ο Βιλερουά επεσήμανε ότι σε μελλοντικές συνεδριάσεις, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να εξετάσει την αστάθεια στις μετρήσεις του πληθωρισμού, την οποία απέδωσε εν μέρει στην επίδραση της σύγκρισης με τις τιμές της ενέργειας πριν από ένα χρόνο.

«Αυτός ο “θόρυβος” δεν θα έχει πολύ νόημα», είπε. Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να είμαστε πιο προσανατολισμένοι στις προοπτικές και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό».

Οχι ανησυχία για τη διαφοροποίηση από τη Fed

Ο ίδιος είπε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη διαφοροποίηση από τη Fed η οποία μεταθέτει πιο πίσω την πρώτη μείωση. Εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη μετάδοση στον πληθωρισμό από ένα δυνητικά ισχυρότερο δολάριο θα είναι μικρή, ενώ τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ θα είχαν επίδραση σύσφιγξης.

«Η ισοσκελισμένη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν της ευρωζώνης», σημείωσε.

Εξήγησε, ακόμη, ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed μπορεί επίσης να διαφέρουν επειδή το θεωρητικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου που μπορεί να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, όπου εκτιμάται μεταξύ 2% και 2,5%.

Με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75%, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «έχουμε σημαντικά περιθώρια να μειώσουμε τα επιτόκιά μας πριν βγούμε από τον κύκλο της σύσφιγξης».

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ένωση κεφαλαιαγορών για να συμβάλουν στην κάλυψη του επενδυτικού χάσματος με τις ΗΠΑ. Ζήτησε επίσης την άρση των εθνικών εμποδίων στη δημιουργία μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους αμερικανούς ανταγωνιστές.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις μεγαλύτερες, διασυνοριακές ευρωπαϊκές τράπεζες», είπε, προσθέτοντας ότι εφόσον διοικούνται και εποπτεύονται στενά, «θα πρέπει να ενισχύσουμε μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές τράπεζες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ