Ποια “φιλέτα” θα πουλήσουν οι τράπεζες μετά τα stress tests

Σήμερα "κληρώνει" για τα stress tests των τραπεζών - Την Κυριακή στη δημοσιότητα τα ευρήματα. Ποια είναι τα σχέδια των τραπεζών για την “επόμενη ημέρα”. Που θα γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου, ποια περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν;

Της Έφης Καραγεώργου,


Οι διοικήσεις της Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank, σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα των stress test, η επίσημη ανακοίνωση των οποίων θα γίνει με ανάρτηση στο site της ΕΚΤ το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες, και θα μπορούν να καλυφθούν χωρίς να χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η αισιοδοξία τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέσο δείκτη Core Tier 1 στα επίπεδα του 13% με 14%, που σημαίνει ότι διαθέτουν «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για να περάσει επιτυχώς μια τράπεζα την άσκηση αντοχής, ο δείκτης Core Tier 1 στο δυσμενές σενάριο θα πρέπει να είναι στο 5,5%.

Οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο ότι, για τις τρεις -από τις τέσσερις- ελληνικές τράπεζες θα προκύψουν από μηδενικές έως πολύ μικρές ανάγκες για νέα κεφάλαια και η τέταρτη θα χρειαστεί ενδεχομένως να προχωρήσει σε αύξηση της τάξης των 500εκατ ευρώ.

Η «γραμμή άμυνας» περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις για το θέμα) που δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι 2,5δισ ευρώ, και ενδεχομένως μικρής έκτασης αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το σημαντικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν σε καμιά περίπτωση να βρουν «καταφύγιο» στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε «bail in», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους αλλά και τους ομολογιούχους.

Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες, πως σχεδιάζει σε πρώτη φάση την πώληση του 20% της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp), η Εθνική θα διαθέσει το 20% της Finansbank με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ονομαστικής αξίας μέχρι του ποσού των 715 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 263,29 εκατ. ευρώ).Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Ενώ η ΕΤΕ θα διαθέσει σε δεύτερη φάση άλλο ένα 20% της θυγατρικής της.

Υπενθυμίζουμε ότι προχθές Τρίτη ο επικεφαλής της ΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε δημόσια ομιλία του είχε αναφέρει πως: «κοιμόμαστε ήσυχοι για τα αποτελέσματα των stress test, με τα υφιστάμενα δεδομένα».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Alpha έχει δρομολογήσει την πώληση της ξενοδοχειακής θυγατρικής της, δηλαδή του ξενοδοχείου Χίλτον, αντί τιμήματος 180 εκατ ευρώ. Πωλήσεις ακινήτων και θυγατρικών τους σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ