"Νέο χρήμα" εισέρχεται στα ΑΤΜ των τραπεζών

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων σχεδιάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά με την ευκαιρία της θετικής εξέλιξης στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Τα μηνύματα είναι ήδη θετικά. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κινούνται ανοδικά τον τελευταίο μήνα καθώς η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με αποτέλεσμα να ανακοπούν οι εκροές των πρώτων τριών μηνών του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απρίλιος μετά το αρνητικό του ξεκίνημα, έκλεισε με οριακή μεταβολή για τα καταθετικά υπόλοιπα, τα οποία εκτιμάται πως έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς με πτώση 2 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές Μαΐου έχει καταγραφεί επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό της τάξης των 150 - 200 εκατ. ευρώ, υπό την προσδοκία θετικών για τη χώρα αποφάσεων σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει το όριο δανεισμού του συστήματος από τον έκτακτο μηχανισμό ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το νέο χρήμα που θα μπει στις τράπεζες, είτε αυτό προέρχεται από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων μεταφοράς , είτε θα απεγκλωβίζεται από τα… στρώματα , προσφέρονται υψηλά επιτόκια από αυτά που ήδη εφαρμόζονται σε χρήματα που παρέμειναν. Για όσους αποταμιευτές αποφασίσουν τη λύση των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις είναι σχεδόν διπλάσιες.

Οιτράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέες καταθέσεις, προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ή bonus που μπορούν να εξαργυρωθούν σε αγορές. Την ίδια στιγμή, όποιος καταθέσει νέα κεφάλαια, μπορεί να τα σηκώνει σωρευτικά, παρακάμπτοντας το όριο των 420 την εβδομάδα ή 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και λαμβάνοντάς τα επιπλέον.

Την ίδια στιγμή ο θετικός αντίκτυπος από την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ θα «βοηθήσει» τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και να απεξαρτηθούν από τον ακριβό δανεισμό μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού ELA. Κατά συνέπεια θα μπορούν και οι ίδιες να δανείζουν με πιο χαμηλά επιτόκια, δίνοντας σημαντική ανάσα σε χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά. Μάλιστα τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων που σήμερα διαμορφώνονται -ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια- στο 6% με 6,5% μπορεί να υποχωρήσουν στο 3,5% με 4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ