Με ρυθμό… χελώνας η εκκαθάριση των bad banks

Εντονα εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει η PQH από τις πολλαπλές αλλαγές που έχουν γίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην διοικητική της πυραμίδα

Στα 13,48 δισ. ευρώ έχει φτάσει το ποσό που έχει διαθέσει το ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Είχε προβλέψει όμως ότι θα πάρει πίσω 2,4 δις. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των bad banks περιορίζοντας τη ζημιά στα 11 δις. ευρώ. Στο κομμάτι των εισπράξεων όμως, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις

Την ώρα που στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται και το καυτό θέμα της μείωσης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών για να αποφευχθούν τα χειρότερα εν όψει των stress tests που θα υποβληθούν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ένα άλλο μέτωπο που έως σήμερα παραμένει προβληματικό, δείχνει τον βαθμό δυσκολίας στην είσπραξη απαιτήσεων, ακόμη και της πώλησης στοιχείων ενεργητικού. Πρόκειται για τα κεφάλαια που δυσκολεύεται να ανακτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, αφού οι ρυθμοί με τους οποίους εισπράττει από την πώληση των «ασημικών» όλων των ελληνικών bad banks, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις που καταγράφηκαν έως τον Μάιο του 2017, είναι άκρως απογοητευτικοί.

Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2016 και αφού διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στην ανάκτηση των κεφαλαίων, η Τράπεζα της Ελλάδας αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τους προηγούμενους εκκαθαριστές και να αναθέσει τη διαχείριση όλων των τραπεζών υπό ειδική εκκαθάριση στην PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., ως ειδικό εκκαθαριστή για όλες τις τράπεζες υπό ειδική εκκαθάριση, με σκοπό να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού τους, η εικόνα έως σήμερα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των εξελίξεων, η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετωπίζει εσωτερικά θέματα, όπως φαίνεται και από τις πολλαπλές αλλαγές που έχουν γίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην διοικητική της πυραμίδα. Αλλαγές που ίσως να δημιουργούν τις σοβαρές καθυστερήσεις στην διαδικασία ανάκτησης των κεφαλαίων που έχει υπολογίσει το ΤΧΣ να ανακτήσει. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2016 τα ηνία της εταιρείας ανέλαβαν ως πρόεδρος της PQH ο κ. Μίνως Μωυσής και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έφυγε ο Ι. Πεχλιβανίδης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 έφυγε ο Μίνως Μωυσής. Τον πρώτο αντικατέστησε ο κ. Κ. Μητρόπουλος, ενώ τον δεύτερο η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία αν δεν πρόκειται για συνωνυμία, ήταν επί υπουργείας Γ. Στουρνάρα η Γ.Γ. του υπουργείου του. Μόλις πριν δύο εβδομάδες έφυγε ο κ. Μητρόπουλος και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ο κ. Ξάνθος Βραχάς.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Και επειδή τα νούμερα λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την χρήση του 2016, το συνολικό ποσό έχει διαθέσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση, ανήλθε 13,48 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό το Ταμείο έχει προβλέψει να πάρει πίσω, μόλις τα 2, 4 δισεκατομμύρια, αποδεχόμενο δηλαδή ότι θα χάσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια, τα οποία θα «καταπιεί» η γνωστή «μαύρη τρύπα» των ελληνικών bad banks. Έως την 31/12/2016, το συνολικό ποσό του funding gap που καταβλήθηκε από το Ταμείο ανήλθε σε 13.489 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 516 εκατ. ευρώ ανακτήθηκαν και 11.110 εκατ. ευρώ αξιολογήθηκαν ως μη ανακτήσιμα. Το μεγαλύτερο μέρος από τα 13,48, δηλαδή τα 7,47 δισεκατομμύρια ευρώ, διατέθηκαν για την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, το καλό κομμάτι της οποίας «πέρασε» στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μάλιστα προικοδοτήθηκε με 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΑΤΕ. Το υπόλοιπο ποσό που ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ διατέθηκε για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» των Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, FBB, Probank, Proton, T-bank, αλλά και των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου και Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΧΣ, στις 31/05/2017, το συνολικό ποσό που εισέπραξε το Ταμείο από την εκποίηση της περιουσίας των υπό εκκαθάριση τραπεζών αλλά και από τις όποιες αποπληρωμές δανείων, ανήλθε σε 139, 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την ημερομηνία που το Ταμείο διέθεσε τα κεφάλαια του (13,48 δισ. ευρώ) για να κλείσει το funding gap, το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται σε 516 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εισπράχθηκε όχι μόνο από την αποπληρωμή δανείων αλλά και από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως θυγατρικές, μετοχές και ομόλογα. Δυστυχώς όμως κάθε χρόνο που περνά η περιουσία των υπό εκκαθάριση τραπεζών χάνει την αξία της, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το 2015 η περιουσία των bad banks απομειώθηκε κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016 Ταμείο αναγνώρισε στην κατάσταση αποτελεσμάτων ζημία απομείωσης ποσού 160 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ