Χρηματιστήριο πολλών ταχυτήτων μετά την επανέναρξη των συναλλαγών

Σε χρηματιστήριο πολλών ταχυτήτων φαίνεται να διαμορφώνεται η οδός Αθηνών, τρεις εβδομάδες μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και αποτιμούν τις μελλοντικές εξελίξεις για κάθε μία εταιρία ξεχωριστά και με βάση αυτές τις εκτιμήσεις τοποθετούνται ή αποεπενδύουν.

Είναι προφανές ότι αν και τοενδεχόμενο ενός Grexit φαίνεται να απομακρύνεται για τα καλά μετά την έγκρισηχρηματοδότησης της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, εντούτοις οπροβληματισμός για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην πραγματική οικονομίατο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παραμένει έντονος, αφού εκτός από τηνπολύμηνη ταλαιπωρία της οικονομίας ελέω διαπραγμάτευσης και την χαριστική βολήπου έδωσαν τα capital controls, έρχεται και ο παράγοντας εκλογές, που δημιουργεί εκνέου κλίμα ανασφάλειας, αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οιστόχοι του νέου μνημονίου, οι οποίοι για το πλειονότητα των ξένων επενδυτώναποτελούν ευαγγέλιο για να επενδύσουν στη χώρα μας άμεσα ή έμμεσα.

Είναι προφανές ότι οι δρομολογούμενες πολιτικές εξελίξεις, που αυτή τη στιγμήκανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι επιπτώσεις θα επιφέρουν στην ήδηκαταταλαιπωρημένη οικονομία και κατ’ επέκταση στο απομονωμένο ελληνικόχρηματιστήριο, δημιουργούν νέα δυσμενή δεδομένα στα μεγέθη των επιχειρήσεων,κάτι που παραδέχονται και οι ίδιες οι εισηγμένες με ανακοινώσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόλις προχθές Πέμπτη, με το που «κλείδωσε» ηπρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο οι πιέσεις στις ελληνικές μετοχέςήταν έντονες με τον Γενικό Δείκτη να χάνει πάνω από 3,5%, ενώ στις 14συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από το άνοιγμα του Χ.Α. στις 3 Αυγούστου, στοταμπλό καταγράφηκαν διαφορετικές συμπεριφορές. Από τη μία οι τραπεζικές μετοχέςυπέστησαν συντριβή, ενώ από την άλλη και πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας,πολλές μετοχές, μετά το ξεπούλημα των πρώτων συνεδριάσεων του Αυγούστου,κατάφεραν είτε να σταθεροποιηθούν στα προ capital controls επίπεδα, είτε ναανακάμψουν και να βρίσκονται σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήτανστο κλείσιμο της αγοράς τον Ιούνιο.Την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης Τιμώνκαταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το15%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η πρώτη και πλέον ταλαιπωρημένη είναι οι τράπεζες. Δυστυχώς, έωςότου το νερό να μπει στο αυλάκι της ανακεφαλαιοποίησης δεν πρόκειται νασηκώσουν κεφάλι, γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που ακόμη δεν έχουνξεκαθαρίσει. Τα κόκκινα δάνεια, το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ηστάση των υφιστάμενων μετόχων, ο αναβαλλόμενος φόρος, αλλά και το ποιοι θασυμμετάσχουν στο bail in, δημιουργούν μία δύσκολη εξίσωση, η οποία όπως δείχνεικαι το ταμπλό θέλει αρκετή προσπάθεια για να επιλυθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις3 του Αυγούστου που ξανάνοιξε η αγορά μετά την τραπεζική αργία που διήρκησεπάνω από έναν μήνα, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρέθηκαν ναχάνουν έως και τα ¾ της αξίας τους. Οι απώλειες για την μετοχή της Πειραιώςξεπέρασαν το 72%, για τις μετοχές των Alpha και Eurobank το 65%, ενώ άνω του55% ήταν η πτώση για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας.

Όπως έλεγε παράγονταςπου κατέχει πόστο ευθύνης στην αγορά, αν δεν υπάρξει οριστική εξυγίανση τωνισολογισμών τους μέσω της επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος των κόκκινωνδανείων, είτε με την δημιουργία μιας κοινής bad bank, είτε με άμεση αναδιάρθρωσητου «κακού» χαρτοφυλακίου από τις ίδιες σε συνεργασία με distress funds, τότε θαξαναβρούν το πρόβλημα μπροστά τους και η όποια ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μιατρύπα στο νερό. Και βέβαια αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Πρέπει να επανακτήσουντην πρόσβασή τους σε φθηνά κεφάλαια, να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοίκεφαλαίων, να κλείσει το θέμα του bail in, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις για τηνασφάλεια των καταθέσεων, η αναφορά για το «κούρεμα» των senior ομολόγωνεπανέφερε στο προσκήνιο το κακό σενάριο, έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένηεμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος και μαζί της οι καταθέσεις.

Οι προς αποκρατικοποίηση εισηγμένες

Μία άλλη κατηγορία μετοχών που φαίνεται να ωφελείται μέχρι στιγμής είναι οιεισηγμένες που βρίσκονται σε στάδιο αποκρατικοποίησης, ιδίως μετά τηνανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και αυτές που τιςδιεκδικούν. Για παράδειγμα παρά την λαίλαπα που επήλθε στο ταμπλό μετά τοreopening, η μετοχή του ΟΛΠ, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας τωναποκρατικοποιήσεων, καταγράφει κέρδη άνω του του 16%.Ανάλογα τα κέρδη και γιατο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Η πώληση του Ελληνικού, βοήθησε την Lamdadevelopment να ανακάμψει σημαντικά αφού από τις 3 Αυγούστου έως το κλείσιμοτης Τετάρτης κατέγραφε κέρδη που ξεπερνούσαν το 12%. Σε θετικό έδαφοςβρέθηκαν ο Αστέρας Βουλιαγμένης και ΕΥΑΘ, ενώ μόλις 1% οι απώλειες πουκατέγραψε η ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΠΕ για το ίδιο διάστημα. Αυξημένο ενδιαφέρονπαρατηρήθηκε για ΟΤΕ και ΔΕΗ, που όπως διαπιστώσαμε βρίσκονται στην ίδιαλίστα.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν μετοχές που παρουσίασαν καλές επιδόσεις μεγεθώνστο εξάμηνο και έχουν βάλει παρακαταθήκες για το μέλλον, αφού σημειώνουνσημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διακρίνονται από εξωστρέφεια. Μάλιστα οιπληροφορίες του moneypro αναφέρουν ότι η σημαντική διόρθωση των πρώτωνημερών του Αυγούστου αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ξένουςεπενδυτές που τις εμπιστεύονται διαχρονικά, προκειμένου να αυξήσουν τις θέσειςτους και παράλληλα να στηρίξουν τις επιλογές τους. Στο ταμπλό ξεχώρισαν ΜΟΤΟΡΟΙΛ, AEGEAN, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, COCA COLA, JUMBO.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ