ΧΑ: Εγκλωβισμένο σε κλίμα... Δεκαπενταύγουστου

Στασιμότητα στις 565 μονάδες με "πενιχρό" τζίρο

Οριακά πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο σήμερα, καθώς τα χθεσινά στηρίγματα που δημιούργησαν οι τράπεζες «κατέρρευσαν» υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων από τους επίδοξους profit-takers. Οι απώλειες περιορίστηκαν πάντως χάρις την ενεργοποίηση βασικών στηρίξεων από αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ ο τζίρος αρνείται πεισματικά να «πιστέψει» πως το καλοκαίρι τελείωσε, καθώς δε λέει να ξεκολλήσει από τα επίπεδα… Δεκαπενταύγουστου, έχοντας μάλιστα να παρουσιάσει τόσο μικρή συναλλακτικότητα σε αντίστοιχη χρονική περίοδο εδώ και τέσσερα (!) χρόνια.

Όπως σημειώνει και ο Μ. Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, στο εβδομαδιαίο σχόλιό του, από τον Αύγουστο του 2012 είχε να καταγραφεί τόσο χαμηλή μέση ημερήσια επίδοση συναλλαγών σε εβδομαδιαία βάση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η ειδησεογραφία αναλώθηκε κυρίως στην πιστωτική διευθέτηση της μεγάλης υπόθεσης του Λιανικό εμπορίου της "Μαρινόπουλος" αλλά και την προετοιμασία για την προώθηση των 14 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόση από την πρώτη αξιολόγηση. Η συναλλακτική ξηρασία ακολούθησε την αδράνεια των νέων επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και πάλι στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση τιμών σε ακόμα στενότερο εύρος διακύμανσης το οποίο αυτή την εβδομάδα περιορίστηκε σε 14 μονάδες του Γενικού Δείκτη συμβαδίζοντας με την συναλλακτική επίδοση. Οι πολλές ημέρες –ουσιαστικά ακινησίας- παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα έφεραν πιο κοντά στο Γενικό Δείκτη τους κινητούς μέσους των 50 και 30 ημερών και πλέον η σύγκλιση τους γίνεται σε διάστημα λιγότερο από 20 μονάδες.

Συσσωρεύσεις τόσο μεγάλης χρονικής μορφής δίνουν μεγάλες κινήσεις στην εκτόνωση τους. Βάζοντας επομένως σαν όριο τις 575 και τις 545 μονάδες, που αποτελούν τα άκρα του εύρους διακύμανσης του Γενικού Δείκτη από τις 12 Ιουλίου, η διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση θα έχει σημαντικό δυνητικό περιθώριο. Προς το παρόν οι ταλαντωτές και MACD είναι αδιάφοροι χωρίς να ενθουσιάζουν ή να τρομάζουν με την διαγραμματική τους εικόνα.

Στα… της συνεδρίασης

Όσον αφορά τους δείκτες,οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες0,09% στις 565,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 564,19 μονάδων (-0,29%) και 567,51 μον. (+0,30%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα24 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 418 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,53%, στις1.503,35μονάδες, ενώ στο+0,80%ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 707,23 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 1,76% στις 639,47 μονάδες.

Σεεπίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,72%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,83%

Στοταμπλό, η Alpha Bank δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποιήσης, κλείνοντας με απώλειες 3,05%, ενώ την ακολούθησε και η Πειραιώς με απώλειες 2,24%. Αν και μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, σήμερα ήταν η πρώτη πτωτική συνεδρίαση και για τις δύο μετοχές.

Απώλειεςπου ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν και οι Grivalia, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την τελευταία να επηρεάζεται από τα συγκρατημένα σχόλια των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Με μικρές απώλειες κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ τελικά χωρίς πρόσημο έκλεισαν οι Eurobank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο. Θετικά, αλλά με συγκρατημένα κέρδη έκλεισαν οι Λάμδα, Τιτάν και ΕΕΕ, άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Αegean, ενώ η Folli Follie ξεχώρισε με το +2,23% που σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ