ΧΑ: Τραπεζικό ράλι έσωσε την "παρτίδα" του Αυγούστου

«Έκρηξη» τζίρου με ενίσχυση και από blue chips

«Ξύπνησαν» επιτέλους οι τράπεζες, καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου της τάξεως του 12%, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των blue chips, με το τρίδυμο ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΔΕΗ να ενισχύει σημαντικά τον Γενικό Δείκτη αλλά και τον τζίρο, που εμφάνισε τετραπλάσιο νούμερο από αυτά που μας είχε… συνηθίσει το καλοκαίρι. Έτσι λοιπόν, με ένα και μόνο καλό… γύρο, σώθηκε τελικά η παρτίδα του «Αυγούστου», με το μήνα να ολοκληρώνει με κέρδη πάνω από 1%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 577,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 562,96 μονάδων (-0,25%) και 580,33 μον. (+2,83%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 163,21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,22 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,30%, στις 1.550,05 μονάδες, ενώ στο +1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 719,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,43% στις 707,85 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και έκλεισε χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 17,32%, η Πειραιώς έκλεισε στο +14,96%, η Εθνική διαμορφώθηκε στο +12,83% ενώ η Alpha Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +9,55%. Οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές διακίνησαν 142,7 εκατ. τεμάχια, από τα 163,2 εκατ. συνολικά της αγοράς.

Τον κλάδο ακολούθησε η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έκλεισε με κέρδη 5%, οι Βιοχαλκο, ΔΕΗ και ΟΤΕ, τα κέρδη των οποίων ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος των Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και Aegean. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε Λάμδα και Motor Oil. Στον αντίποδα, η Grivalia και η Τιτάν έκλεισαν με απώλειες 2,78% και 2,30% αντίστοιχα, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΕΕ, ΟΛΠ και Folli Follie, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ και Jumbo.

Μετά από αρκετό καιρό, αρκετες μετοχές τουMid Capέδειξαν να κινούνται λίγο πιο "ζωηρά", με τη MIG να κλείνει στο +8,55%, έχοντας διακινήσει 3,34 εκατ. τεμάχια. Κινητικότητα και στην Φουρλής, η οποία χτες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του β' 3μηνου, κλείνοντας στο +2,78%.

Σε επίπεδο Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,45% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,05%. Και τα τρία πρόσημα ανατράπηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς μέχρι χτες ήταν αρνητικά.Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας βοήθησε και το γεγονός ότι από τη λήξη των σημερινών συνεδριάσεων (παγκοσμίως) θα τεθούν σε ισχύ οι τελευταίες αλλαγές στους δείκτες MSCI. Και μπορεί οι αλλαγές να μην είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά μια αγορά αναπτυσσόμενη, με ευρώ, μπορεί πάντα να προσελκύσει κεφάλαια που μπορεί να έχουν "περισσέψει" κατά το rebalancing.

Από αύριο η εγχώρια αγορά εισέρχεται στονΣεπτέμβριο, ο οποίος αναμένει με πιο πυκνά γεγονότα και εξελίξεις σε κάθε οικονομικό επίπεδο. Η εικόνα του Χ.Α. θα αποτυπώσει σαφώς αυτές τις εξελίξεις, με την αβεβαιότητα να περνά σε άλλα επίπεδα. Μια αβεβαιότητα που θα τροφοδοτείται τόσο από την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, όσο και από τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στον τραπεζικό κλάδο. Επίσης, ο Σεπτέμβριος θα βρει και τις εισηγμένες στην προετοιμασία για το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή στελεχών τουλάχιστον 29 εισηγμένων. Εκεί θα είναι ένα σημαντικό τεστ για το πόσο εμπιστεύονται τα ξένα funds το "πολύπαθο" και "αναπτυσσόμενο" ΧΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ