«Ναι» Μπάιντεν στην άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Αναταράξεις από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου

Υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει έντονη πίστη υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτηίας όμως προκειμένου να λήξει αυτή η πανδημία υποστηρίζει την άρση αυτής της προστασίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

Αντιδράσεις από τις εταιρείες

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ