Να κρατήσω την ατομική επιχείρηση ή να φτιάξω προσωπική εταιρεία για να γλιτώσω τα τεκμήρια;

Υπολογίστε πόσος φόρος προκύπτει με τη μία και την άλλη περίπτωση - η παγίδα της φορολογικής νομοθεσίας

H παραλαβή των εκκαθαριστικών της εφορίας από τους επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται μέσω ατομικής επιχείρησης προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια καθώς η ενεργοποίηση του τεκμαρτού εισοδήματος έφερε επιβαρύνσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ. Κάποιοι ήδη σκέπτονται τη... διαφυγή μέσω της προσωπικής εταιρείας. Συμφέρει όμως; Απαιτείται ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων καθώς ο επαγγελματίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλότερους φόρους αλλά και την ενεργοποίηση του τεκμαρτού εισοδήματος από το... παράθυρο. 

Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθεί κάποιος αν θα υπαχθεί και πάλι στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Έχει στα χέρια του τα οικονομικά δεδομένα της τρέχουσας χρονιάς και ξέρει -στο περίπου- προς τα που κινείται η κερδοφορία του. Άλλωστε, το σύστημα Mydata βοηθάει πλέον αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση καθώς το σύστημα επιτρέπει τον υπολογισμό των κερδών ανά μήνα. Γνωρίζοντας την κερδοφορία γνωρίζει αν αυτή είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με το ακόλουθο εργαλείο.

Στη φορολογική δήλωση του 2025, το ελάχιστο εισόδημα του επαγγελματία θα είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2024 καθώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, οι υπολογισμοί για το νέο έτος, θα βγάλουν ένα λίγο υψηλότερο ποσό σε σχέση με αυτό που παράγει ακόλουθο εργαλείο. Να επισημανθεί πάντως ότι και η παράμετρος της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό επανεξετάζεται οπότε με την όποια αλλαγή ανακοινωθεί, θα γίνει και η ανάλογη αναπροσαρμογή:

Γνωρίζοντας ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο θα φορολογηθείτε με βάση την ατομική επιχείρηση και γνωρίζοντας ποια περίπου θα είναι τα πραγματικά σας κέρδη για φέτος, αυτό που μένει να κάνετε είναι τη σύγκριση του συστήματος φορολόγησης της ατομικής επιχείρησης (εκεί ανήκουν και τα μπλοκάκια) με το αντίστοιχο που ισχύει για τις προσωπικές εταιρείες. Η πράξη γίνεται με το δεύτερο εργαλείο του fpress.gr

Σκόπιμα το εργαλείο έχει αναφέρει ως κερδοφορία σύγκρισης τα 35.000 ευρώ. Αυτό είναι και το ποσό καμπής. Όποιος έχει κέρδη πάνω από 35.000 ευρώ, πρέπει να πάει σε ομόρρυθμη εταιρεία ή ΙΚΕ καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος του αντίστοιχου που προκύπτει στην ατομική επιχείρηση. Ο δεύτερος λόγος για να στραφεί κάποιος σε μια προσωπική εταιρεία είναι επειδή θα θέλει να εμφανίζει ζημιές. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Αν γίνει μετατροπή από ατομική εταιρεία σε μονοπρόσωπη προσωπική, τότε η εφορία έχει το δικαίωμα να κάνει σύγκριση και πάλι με το τεκμαρτό εισόδημα και να καταλογίσει επιπλέον φόρο αν κρίνει ότι η μετατροπή έγινε μόνο και μόνο για να τριπλάρει κάποιος το τεκμαρτό εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ